Pages

PROMOSI NOTA CENDAWAN 2011

PERCUMA PANDANGAN @ KOMEN @ IKLAN DISINI

ProjekCendawan 0 Komen & pandangan

Petikan dari bakteriabaik.blogspot.com

"Industri pertanian, perikanan dan peternakan negara makin kian membangun..pelbagai kemudahan yang disediakn oleh kerajaan dari dulu sampai sekarang namun dengan RMK-9 sektor ini terus maju berkembang pesat. Ramai usahawan tani dari golongan siswazah telah menunjukkan minat yang amat positif terhadap sektor ini.

Terdapat banyak kursus-kursus dan teknologi baru diperkenalkan dan ini boleh membantu memberi maklumat kepada usahawan tani yang baru. Mengikut pengalaman penulis ramai orang beralih kepada sektor ini disebabkan potensi besar yang boleh menjana pendapatan yang lumayan dan boleh dijadikan satu kerjaya. Kepada yang ingin melibatkan diri dalam industri perlu memahami aspek-aspek teknikal dalam setiap bidang yang diceburi. Setakat menghadiri khusus dan seminar belum tentu dapat menjalankan projek-projek dengan sempurna. Oleh itu jaringan perniaagaan di kalangan usahawan ternakan amat digalakkan.

Ramai dikalangan usahawan tani masih lagi lemah dalam aspek teknikal seperti pengurusan projek, ubatan-ubatan dan penyelenggaraan. Oleh itu, blog ini bertujuan untuk memberi sebanyak info yang mengikut pengalaman penulis. Mengikut maklumat terbaru yang diperolehi negara kita akan melaksanakan satu sistem pertanian yang mesara alam dengan menggunakan produk semulajadi iaitu Effective Microorganism atau EM. Produk ini sudah lama digunakan di dunia tetapi negara kita masih lagi baru. Ianya juga dipanggil sebagai probiotik atau ‘bakteria baik’ yang amat sesuai digunakan berbanding antibiotik yang biasa digunakan. Apabila kita menggunakan produk ini tidak perlu risau tentang antibiotik lain, maknanya usahawan baru pun boleh belajar menggunakan EM ini dengan mudah. "


Bagaimana pula dengan penggunaan EM di dalam penanaman cendawan???

Saya berpeluang mendapatkan maklumat dari En. Encik Khairul Akmal dari Pengarah Circle Field Sdn Bhd semasa menghadiri jemputan Kursus Penanaman Cendawan Anjuran Perintis Agro Tech di UIA baru-baru ini.


Kebaikan: Tingkatkan hasil 10% ke 15%, Kerosakan berkurangan 20%, Rasa lebih kenyal dan sedap, Tiada serangga, Cendawan tahan 6 ke 7 hari.
Cara Penggunaan EM Pada Cendawan
 1. Penyediaan
 2. Proses Semaian
 3. Rawatan Pencegahan
 4. Pembersihan Bangsal
 1. Penyediaan
  1. Em disembur kepada seluruh bahagian semasa pembersihan tempat penanaman pada cairan 1:500. Tiada bahan kimia digunakan. EM tidak disembur pada tempat penyemaian kerana ia boleh memusnahkan benih cendawan.
 1. Proses Semaian
  1. Semasa penyediaan bongkah, campurkan EM pada air dengan nisbah 1:500. ½ sudu teh + 1 liter air atau 1 sudu besar + 16 liter air (satu baldi)
  2. Pengiraan EM yang digunakan jika menggunakan 16 liter air
i. 1/500 x 16 = 0.032 ml
  1. Em digunakan semasa penyedian bongkah untuk melawan bakteria yang tidak baik. Setelah bongkah dikukus, EM masih hidup tetapi didalam kuantiti yang sedikit. Ia akan merangsang pertumbuham maisilium dengan lebih cepat.
  2. Sebaik cendawan bercambah, jangan sembur dengan EM pada batang cendawan. Tetapi bangsal cendawan boleh disembur dengan EM setiap pagi dan petang dengan nisbah 1:500.
  3. Jangan simpan larutan EM tertapai lebih dari 3 hari.
 1. Rawatan Pencegahan
  1. Sembur EM di sekeliling bangsal sehingga jarak 50 meter untuk mengelakakan serangan serangga. Ia boleh menghalang kemasukan serangga perosak.
 1. Pembersihan Bangsal
  1. Selepas tuaian, sembur EM pada nisbah 1:100 pada bangsal. Boleh juga disemburkan kepada cendawan yang dipetik untuk menambah jangka hayat di pasaran.
EM – Effektif Mikroorganisma
Harga RM 10.00 seliter (yang telah diaktif)


Untuk keterangan lanjut mengenai EM, hubungi:-
Encik Khairul Akmal
Pengarah Circle Field Sdn Bhd
017-637-2810

0 Komen & pandangan: